سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مصدوم شدن چوپان کوهرنگی بر اثر حمله خرس


 

  • مصدوم شدن چوپان کوهرنگی بر اثر حمله خرس

    ایسنا نوشت: سید احمد مرتضوی‌فرد اظهار کرد: این حادثه حوالی ساعت 11 امروز در منطقه سرآقاسید شهرستان کوهرنگ رخ داد.

    وی افزود: بلافاصله پس از اطلاع به جمعیت هلال احمر استان، به دلیل دسترسی نداشتن از راه زمینی، نیم ساعت بعد دستور اعزام بالگرد به منطقه صادر و یک تیم امداد کوهستان و تکنسین اورژانس اعزام شد.

    مرتضوی‌فرد گفت: بالگرد ساعت 18:13 دقیقه در فرودگاه شهرکرد به زمین نشست و مصدوم به تکنسین اورژانس بیمارستان کاشانی شهرکرد تحویل داده شد.




پرورش صنعتی هشت‌پاها، فاجعه‌ای اخلاقی و زیست‌محیطی


 

  • پرورش صنعتی هشت‌پاها، فاجعه‌ای اخلاقی و زیست‌محیطی

    ایرنا نوشت؛ هشتمین روز از ماه اکتبر هر سال مصادف با 16 مهر، به عنوان روز جهانی هشت‌پا تعیین شده است. گرامی‌داشت این روز از 8 اکتبر سال 2007 آغاز شد. اگر چه مشخص نیست که چه فرد یا سازمانی نخستین بار این روز را به نام این موجودات شگفت‌انگیز انتخاب کرد اما اهمیت و ارزش ماموریت آن که همانا توجه به وضعیت یکی از باهوش‌ترین موجودات کره زمین است را، نمی‌توان کتمان کرد.  

    • از خون آبی تا سه قلب، هشت‌پاها شگفت‌انگیزند!

    هشت‌پا جانور نرم‌تنی است که در رنگ‌ها و اشکال گوناگون وجود دارد. قدمت فسیل‌های یافت شده از هشت‌پاها به 300 میلیون سال پیش یعنی حتی قبل از ظهور دایناسورها بر روی زمین بازمی‌گردد.

    هشت‌پاها این جانوران شگفت‌انگیز خون آبی و سه قلب دارند. بدن نرم هشت‌پاها که می‌تواند به سرعت شکل خود را تغییر دهد، به آن‌ها امکان عبور از جاهای تنگ و باریک را نیز می‌دهد. هشت‌پاها هشت بازو دارند که بر روی هر کدام دو ردیف کلاهک مکنده وجود دارد. علاوه بر این، این موجودات فوق‌العاده باهوشند طوری که 500 میلیون عصب در مغزها و بازوهای این موجود وجود دارد که به آن امکان یادگیری و حل مسئله را می‌دهد.

    هشت‌پاها در دو نوع سمی و غیرسمی وجود دارند، سم تولید شده توسط برخی از این گونه جانوران بسیار قوی است و می‌تواند برای انسان نیز خطرناک باشد. ‌هشت‌پای حلقه آبی، خطرناک‌ترین گونه هشت‌پا است که می‌تواند در یک چشم برهم زدن، جان چند نفر را در آن واحد بگیرد.

    از دیگر خصوصیات جالب توجه هشت‌پا می‌توان به قابلیت خارق‌العاده استتار در این گونه جانوری اشاره کرد که می‌تواند رنگ و بافت پوست خود را با محیط اطراف تطبیق دهد.

    فرآیند جفت‌گیری هشت‌پاها نیز در نوع خود جالب است؛ هشت پای نر تنها با گذشت چند ماه از جفت‌گیری می‌میرد و هشت پای ماده در سه ماهی که تا زمان خارج شدن بچه‌ها از تخم زمان لازم است، چیزی نمی‌خورد در نتیجه در زمان شکستن تخم‌ها از گرسنگی می‌میرد.

    تاکنون نزدیک به 300 گونه هشت‌پا شناخته شده و طول عمر هشت‌پاها متناسب با نوع گونه‌ای که به آن تعلق دارند، بین چند ماه تا چند سال متفاوت است.   

    • پرورش صنعتی، آفت جان هشت‌پاهای تک‌زی

    پژوهشگران به دنبال عملی کردن ایده هولناک تولید صنعتی هشت‌پا به عنوان یک منبع غذایی هستند. هشت‌پاها موجودات باهوش و خلاقی هستند و پرورش صنعتی آن‌ها فاجعه‌آمیز خواهد بود. آن‌ها از ابزارها استفاده می‌کنند، درد را حس می‌کنند، نقشه می‌کشند و به منظور هماهنگی شکار با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. اگر برخی افراد سودجو به اهداف خود دست یابند، این موجودات خارق‌العاده به زودی برای مصرف انسان در پرورشگاه‌های صنعتی زیر آب محبوس خواهند شد.

    هشت‌پاها موجودات تک‌زی (غیراجتماعی) و گوشتخواری هستند که با اسارت سازگاری چندانی ندارند. این موجودات در بند رنج می‌کشند و می‌میرند و اگر با هم در یک جا محبوس شوند، نیز همدیگر را از بین خواهند برد.

    تمام این‌ها اما تلاش‌ها برای راه‌اندازی پرورش صنعتی هشت‌پاها را متوقف نکرده است. تیم‌هایی از اسپانیا تا چین در حال آزمایش روش‌هایی جدید برای پرورش متمرکز این موجودات هستند.  

    اگرچه نتایج یک مطالعه جدید از آن حکایت دارد که چنین طرحی یک فاجعه اخلاقی و زیست محیطی به همراه خواهد داشت، اما از آنجایی که هنوز هیچ پرورشگاهی در جهان با این هدف راه‌اندازی نشده ‌است، هنوز زمان داریم تا پیش از آن که دهه‌ها برای جبران خسارات احتمالی زمان صرف کنیم، جلوی ارتکاب یک اقدام اشتباه را از همین امروز بگیریم. 




317 هکتار زمین در پارک ملی تندوره خاکستر شد


 

  • 317 هکتار زمین در پارک ملی تندوره خاکستر شد

    به گزارش ایرنا، رییس اداره حفاظت محیط زیست درگز روز یکشنبه گفت: این اراضی طی سه مورد آتش‌سوزی در پارک ملی تندوره طعمه حریق شده است.

    حسین اصلاحی افزود: در یک مورد آتش‌سوزی 300 هکتار از عرصه‌های این پارک ملی سوخت که با توجه به عمدی بودن حادثه، پیگیری برای شناسایی و دستگیری متخلفان همچنان ادامه دارد.

    وی گفت: در 2 آتش‌سوزی دیگر که یکی در سطح 15 هکتار و دیگری در سطح 2 هکتار انجام شد، بی‌احتیاطی گردشگران علت وقوع حادثه بوده است.

    وی گفت: علاوه بر این پنج مورد آتش‌سوزی دیگر نیز در منطقه با شناسایی به موقع توسط ماموران یگان حفاظت مهار شد که میزان خسارت در هر یک از این موارد کمتر از 10 متر بوده است.

    اصلاحی ادامه داد: در آتش‌سوزی 300 هکتاری 72 اصله درختچه جنگلی و حدود 20 اصله درخت ارس، در آتش‌سوزی 15 هکتاری 35 درخت ارس و 20 درختچه جنگلی و در آتش‌سوزی 2 هکتاری، پنج درختچه و شمار محدودی بوته‌های باارزش مرتعی از بین رفت.

    وی افزود: گردشگران نباید اقدام به روشن کردن آتش در مناطق تحت حفاظت و طبیعی نمایند تا از وقوع هرگونه حادثه احتمالی و وارد آمدن خسارت به گونه‌های جانوری و گیاهی جلوگیری شود.

    پارک ملی تندوره در شهرستان درگز 35 هزار و 346 هکتار مساحت دارد و 66 تیره گیاهی شامل 300 جنس و  475 گونه شناسایی شده در آن وجود دارد که بیشتر گونه‌های گیاهی از گیاهان دارویی باارزش هستند و درخت ارس نیز گونه اصلی ارتفاعات این منطقه است.

    تنوع جانوری پارک ملی تندوره بسیار زیاد است به طوری که 46 گونه پستاندار، 190 گونه پرنده بومی و مهاجر، 9 گونه سوسمار، 12 گونه مار و انواع پرنده از جمله کبک، دلیجه، تیهو، سارگپه، لیل، بلدرچین، عقاب طلایی، هدهد، مرغ حق، کرکس، بالابان و قرقاول بال نقره‌ای نیز در این منطقه وجود دارد.

    گونه‌هایی مانند پلنگ و انواع گربه‌های وحشی و پالاس جنگلی نیز از دیگر گونه‌های شاخص این منطقه هستند.

    پارک ملی و منطقه حفاظت شده تندوره در شمال استان خراسان رضوی و 30 کیلومتری جنوب شهرستان درگز واقع است.




انتقال آب دریای خزر، جنگل‌های هیرکانی را نابود می‌کند


 

  • انتقال آب دریای خزر، جنگل‌های هیرکانی را نابود می‌کند

    به گزارش ایرنا، محسن موسوی گفت: کمیته فنی اداره کل منابع طبیعی با بازدیدهای میدانی و کارشناسی، مخالفت خود را به شکل مکتوب و در 9 بند به سازمان حفاظت محیط زیست اعلام و صراحتا مخالفت خود را با نابودی جنگل‌ها بیان کرده است.

    وی همچنین ادامه داد: در نامه استعلامی سازمان حفاظت محیط زیست، کمیته فنی منابع طبیعی مازندران بارها بر تخریب جنگل‌ها تاکید کرده و یادآور شده است با توجه به اینکه در برخی نقاط، مسیر انتقال لوله آب بیشتر از 11 کیلومتر از حاشیه جاده جنگلی عبور می‌کند سطح زیادی از پوشش جنگلی نابود می‌شود.

    سید محسن موسوی در پاسخ به این سوال که آیا مصوبه کمیته فنی منابع طبیعی می‌تواند جلوی قطع درختان جنگلی را بگیرد؟ خاطر نشان کرد: دور از ذهن به  نظر می‌رسد که نظر منابع طبیعی در اولویت قرار گیرد!؟

    سازمان محیط زیست چه می‌گوید؟

     انتقال آب دریای خزر اما و اگرهای فراوانی دارد. در این خصوص حمید جلالوندی مدیرکل دفتر ارزیابی زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست، به ایرنا گفته بود: این سازمان تاکنون مجوزی برای انتقال آب خزر صادر نکرده است. در راستای اجرای طرح انتقال آب خزر به سمنان، تاکنون در سازمان محیط زیست به این جمع‌بندی رسیدیم که مکان تعیین شده برای کشیدن آب در مبداء مناسب نیست و امیدواریم وزارت نیرو پیشنهاد جدیدی به سازمان محیط زیست ارائه دهد. باید توجه داشته باشیم که برای ما فقط شاخص شوری مهم نیست بلکه تنوع زیستی آن منطقه بسیار حائز اهمیت است.

    همچنین پیش‌تر، شهرام فداکار مدیرکل دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست به ایرنا گفته بود: پروژه انتقال آب خزر به سمنان حدود چهار سال در سازمان حفاظت محیط زیست مورد بحث و بررسی قرار گرفت اما هیچ نظری تاکنون ما را قانع نکرد که ضرورت اجرای این طرح چیست. بارها از مجریان و دست‌اندرکاران این طرح خواستیم که مطالعات سود و زیان محیط زیستی آن‌ را به ما بدهند نه مطالعات اقتصادی، اما هنوز چنین گزارشی دریافت نکرده‌ایم. کافی است در هر متر مکعب از آبی که قرار است برداشت شود، 100 لارو از آبزیان باشد حال تصور کنید در 700 هزار متر مکعب آبی که قرار است روزانه برداشت شود چه تعداد لارو خواهد بود که از بین می‌روند. هیچکدام از اینها در محاسبات سود و زیان اقتصادی دیده نمی‌شود. متأسفانه در هیچکدام از پروژه‌ها سود و زیان زیست محیطی دیده نمی‌شود در این پروژه هم دیده نشده است.




کمرنگ شدن تعصب محیط زیستی، خطر جدی برای این حوزه است


 

  • کمرنگ شدن تعصب محیط زیستی، خطر جدی برای این حوزه است

    به گزارش مهر، سعید محمودی در این نشست با اشاره به اینکه اگر امروز دغدغه‌های زیادی در حوزه محیط زیست کشور وجود دارد به دلیل عدم ایجاد تحولات اساسی در این حوزه است، افزود: در مناطق حفاظت شده تحول خاصی در حوزه حفاظت نداشته‌ایم و همچنان سهمی از تکنولوژی روز دنیا و تجارب بین‌المللی در امر حفاظت از مناطق و عرصه‌های طبیعی بکار نبسته‌ایم.

    وی ادامه داد: بر خلاف حوزه‌های محیط زیست انسانی که به تجهیزات و امکانات بروز دسترسی داریم و با سیستم‌های روز دنیا پیش می‌رویم، در حوزه محیط طبیعی به لحاظ بهره‌مندی از تکنولوژی‌ها و فن‌آوری‌های نوین و پیشرفته دچار عقب‌ماندگی هستیم.

    محمودی با بیان اینکه با تمام این کم و کاستی‌ها، در چهار دهه اخیر عرصه‌های طبیعی و جمعیت‌های ارزشمندی از حیات وحش در بسیاری از مناطق کشور حفظ شده، گفت: تحقق این موضوع مدیون تلاش و تعصبی است که شما پیشکسوتان با پرورش افرادی که راه و رسم تان را ادامه می‌دهند، به یادگار گذاشته‌اید.

    وی افزود: مشکل ما در تعداد متخصصان این حوزه نیست، بلکه نگرش و میزان تعصب نسبت به محیط زیست ملاک اصلی است و اگر این تعصب کمرنگ شود خطر بزرگی برای محیط زیست کشور خواهد بود.

    مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با تاکید بر ضرورت انتقال دانش و اندیشه محیط زیستی و همچنین تجارب مهم از نسل‌های قبلی به نسل فعلی و از نسل فعلی به نسل‌های آینده خاطرنشان کرد: وجود شما پیشکسوتان دلگرمی بزرگی برای ما و محیط زیست است و مجموعه محیط زیست استان تهران از نظرات و تجربه‌های ارزشمند شما عزیزان که همیشه راهگشا بوده، در این مسیر بهره خواهد برد.

    در این نشست صمیمی برخی از پیشکسوتان به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند. حضور افرادی همچون محمدحسن پیراسته، محمد فرحت، محمدرضا روشن ضمیر، پور فرهادی و چهره‌های دیگر و دیدار این پیشکسوتان با یکدیگر پس از مدت‌ها و نیز شکل‌گیری صحنه‌های احساسی، از نکات جالب و خاطره‌انگیز این نشست بود.