سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هشدار نسبت به فرسایش سالانه یک میلیارد تن خاک کشور | وجود 300 هزار حلقه چاه غیرمجاز


 

  • هشدار نسبت به فرسایش سالانه یک میلیارد تن خاک کشور | وجود 300 هزار حلقه چاه غیرمجاز

    دکتر محمود عرب خدری در نشست با مدیران ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: میزان فرسایش خاک در کشور ما بسیار زیاد است و باید فکری به حال آن کرد.

    وی با بیان اینکه در حوزه مباحث آبخیزداری طبق قانون برنامه ششم توسعه در دو مورد مهم شامل کاهش فرسایش خاک و مشارکت در تغذیه آبخوان‌ها دو وظیفه عمده بر عهده متولیان امر گذاشته شده است افزود: فرسایش خاک در کشور موجب شسته شدن خاک های حاصلخیز، ورود این خاک‌ها به رودخانه و سدها، کاهش تولیدات و نیز ضعیف شدن خاک می‌شود. ضمن اینکه از طرف دیگر این وضعیت موجب گل آلود شدن رودخانه و پر شدن مخازن سدها و تاثیر منفی بر بهره‌برداری از آب‌های زیرزمینی می‌شود.

    او گفت: اکنون حدود 700 هزار حلقه چاه در کشور داریم که 300 هزار حلقه از این تعداد غیر مجاز هستند و به دلیل بهره‌برداری بیش از اندازه از آب‌های زیرزمینی، فرونشست زمین در دشت‌ها نیز به مشکلات افزوده شده است.

    عرب خدری ادامه داد: این وضعیت سبب شده است سطح آب‌های زیرزمینی افت شدید پیدا کند و برخی دشت‌ها به عنوان دشت ممنوعه شناخته شود.

    وی با بیان اینکه بیشتر فرسایش در اراضی کوهستان و شیب‌دار است گفت: در این راستا تکنیک‌هایی توسعه داده شده که بتوان بر پوشش گیاهی این اراضی افزود زیرا هر چه پوشش گیاهی مطلوب‌تر شود، از فرسایش خاک جلوگیری شده و جمع‌آوری آب باران نیز بیشتر می‌شود.

    وی با بیان اینکه ایران کشوری است که عمده آن خشک و نیمه خشک است افزود: پوشش گیاهی ضعیف در اراضی شیب‌دار و برخی مناطق کوهستانی موجب می‌شود فرسایش خاک در این مناطق بیشتر باشد و به همین دلیل بر روی استحصال آب باران از طریق روش پخش سیلاب در آبخوان تمرکز شده است.

    عرب خدری گفت: آب‌های سیلابی با رسوب بسیار و شدت فراوان موجب تخریب زیاد می‌شود و می‌توان با احداث بند در مسیر رودخانه‌ها و منحرف کردن مسیر سیلاب آن را به سوی عرصه‌های فاقد پوشش گیاهی هدایت کرد.

    وی گفت: در این راستا هم اکنون 37 ایستگاه پخش سیلاب یا آبخوان در کشور داریم که طی 20 سال گذشته 2 میلیارد متر مکعب آب از این طریق ذخیره شده است که یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب آن به تغذیه آبخوان‌ها رسیده و بقیه صرف تولید پوشش گیاهی منطقه شده است.

    وی ادامه داد: طبق برآوردهای انجام شده این شیوه تاثیر بسیار خوبی در تغذیه آب‌های زیرزمینی دارد و ده‌ها برابر از روش سدسازی ارزان‌تر است.

    معاون پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با بیان اینکه سالانه 2 تا سه متر از آب سدها تبخیر می‌شود افزود: با هدایت آب به زیر زمین از تقطیر، آلودگی و هر گونه خسارت به آن جلوگیری شده و به تغذیه قنوات کمک می‌شود.